top of page

Cappuccino

1) Giet koude volle melk in het roestvrijstalen kannetje, tot nét onder het begin van de schenktuit (2 cappucino's) of de helft daarvan (1 cappucino)


2) Draai de stoomknop eerst goed open totdat er een mooie stoomwolk uitkomt en draai hem dan weer dicht, zonder het kannetje er onder te zetten!

3) Steek nu het stoompijpje in het kannetje tot net onder de melk en draai de stoomknop weer open. (In het begin zul je ook een thermometer in het kannetje hangen, zodat je eenvoudig kunt aflezen hoe de temperatuur oploopt)

4) Beweeg het kannetje bij het opkomen van de melk weer langzaam naar beneden, zodat het pijpje weer net onder de melk stoomt. Nu ben je lucht aan het bijblazen en volume aan het maken. Niet te ver naar beneden, want dan blaas je er te grote bellen in.

5) Probeer het pijpje zo te houden, dat de melk in beweging blijft, zorg ervoor dat de melk in een mooi rondje blijft draaien. Houdt de stoompijp zoveel mogelijk op 1 plaats in het kannetje.

6) Zit je op 35°C en/of hoor je een sissend geluid? Dan ga je met het stoompijpje zo’n 2 cm omlaag om de melk te verwarmen tot maximaal 70°C. (Lees deze temperatuur af op de thermometer óf voel met je hand aan de onderkant van het kannetje. Bijna te warm om aan te raken = goed!) 

8) Is de melk op temperatuur? Zet dan eerst het stoompijpje uit en haal daarna de kan eronder vandaan.
 

9) Belangrijk : zet het kannetje even weg, en activeer de stoomkraan weer (nastomen) en haal een doekje langs de stoompijp! Dit voorkomt verstoppingen en is van groot belang voor de levensduur van de machine.

10) Tik met de kan twee keer stevig op het aanrecht, zo gaan de grootste bellen eruit. Wals vervolgens de melk (ronddraaien in de kan), hiermee meng je het schuim met de melk. Zo gaan de kleine bellen eruit en gaat het schuim glanzen.
 

Samenvatting melk : koude melk gebruiken, bovenin de melk stomen tot ca 35°C, daarna iets dieper in de melk tot max 70°C, kloppen & walsen en daarna de stoompijp goed schoonmaken!
 

Het melkschuim voor de cappucino('s) is nu klaar, zet vervolgens 1 of 2 espresso's voor de cappucino's:

1) Neem de pistonhouder uit de machine, maak de keuze uit de 1- of 2-kops piston, afhankelijk van 1 of 2 kopjes espresso zetten
 

2) Neem een voorverwarmd cappucinokopje van de machine, of spoel een koud kopje even kort om met heet water zodat deze op temperatuur komt.
 

3) Vul de piston met 7 of 14 gram koffie (1 of 2 koppen) uit de bonenmolen en druk de koffie aan ('stevig' maar niet keihard)
 

4) Strijk met je vinger eventuele losse koffie van de ring van de piston af. Dit is belangrijk om vervuiling van de groep te voorkomen (geeft een hele bittere smaak)
 

5) Zet de piston terug in de machine, en draai licht aan. Vast = vast, er is geen kracht benodigd.

6)  Activeer nu binnen 4-5 seconden de watertoever voor 1 of 2 espresso (anders verbrand de koffie) en laat de koffie in het kopje stromen

7) De espresso is gezet, schenk het melkschuim uit het kannetje bij de espresso totdat de kop mooi vol zit. Zorg er hierbij voor dat er zowel warme melk als schuim meekomt. Zit er teveel schuim in het melkkannetje? Schenk even over naar een ander kannetje, zodat je het perfecte schuimmengsel bij de espresso kunt schenken!

8) De cappucino kan nu worden uitgeserveerd door de gastvrouw/heer. Serveer met Tony's Chocolony tabletje. Blijf zelf bij de machine.

 

9) Neem de piston uit de machine, klop deze leeg op de afkloplade, spoel na met heet water (evt met de borstel bij vastzittende resten) en zet deze weer in de groep. Zo blijft de piston schoon én warm voor de volgende zetbeurt. 

10) Spoel het melkkannetje schoon met heet water, en spoel na met koud water voor de volgende zetbeurt.Belangrijk : kom je er even niet uit? Neem contact op met Dick, en laat de machine even rusten in de tussentijd.

 

bottom of page